PERHENIEMI TÄNÄÄN

Kymenlaaksossa sijaitseva Perheniemen kylä lounaisessa Iitissä on eläväinen pieni kylä maaseudun rauhassa. Lähimmät kaupungit ovat Orimattila, Lahti ja Kouvola. Tänä päivänä Perheniemen kylän maisemaa hallitsevat pellot, maalaistalot, metsät sekä Sääskjärvi.

 

PERHENIEMELÄISET

Suuri osa asukkaista käy töissä kuntakeskuksissa ja hoitaa samanaikaisesti sukutilaa, viljellen perinteisiä viljalajeja.

Nykyään kylän asukkaat saavat monipuolisesti elantonsa eri aloilta. Perheniemessä toimivat yrittäjät löydät Palvelut ja yrittäjät -sivulta .

SÄÄSKJÄRVI

Järvi on yksi Etelä-Suomen kalaisimpia järviä, josta erityisesti keväisin ja syksyisin kyläläiset kalastavat mm. kuhaa, haukea, ahventa ja lahnaa.

Perheniemen pellot sekä Sääskjärvi ovat tutut myös lintuharrastajille ja luontokuvaajille, sillä isot hanhiparvet levähtävät täällä muuttomatkallaan. Tämä hanhien levähdyspaikka on tunnettu laajalti. Lassi Kujalan hanhikuvia Hanhien syysmuutto -albumissa.

VAPAA-AIKA

Kylässä on valaistu pururata/hiihtolatu, jonka varrelta löytyy laavu. Kylätalolla on pieni urheilukenttä sekä suurempi hiekkapohjainen kenttä löytyy Haavistolta. Kylän yleinen kunnan ylläpitämä uimaranta on Erottajalla.

KYLÄYHDISTYS

Perheniemen kyläyhdistys on perustettu vuonna 1978 elävöittämään Perheniemen kylän toimintaa.

Nykyään se kokoontuu puhumaan kylää koskevista asioista noin kuusi kertaa vuodessa tai aina tarpeen mukaan. Yhdistyksen jäsenet valitaan vuosittain kyläläisistä. Jäsenet ja yhteystiedot löydät yhteystiedot -sivulta. Kaikki ovat tervetulleita vaikuttamaan! Jos sinulla on ideoita siitä mitä kylällämme tulisi tapahtua, minne tulisi tehdä retkiä tai miten kylää voisi muuten kehittää, ota meihin yhteyttä ja katsotaan yhdessä!

KESÄTORI

Kesäisin yhdistys pyörittää talkoovoimin kesätoria perjantai-iltaisin klo 18-> Haaviston seuratalolla.

Torilla on terassi ja joskus ohjelmaa. KARAOKE-illat keräävät ison joukon kyläläisiä ja kesäasukkaita laulamaan lämpiminä kesäiltoina. Tapahtumakalenterissa näet ohjelmalliset illat.

Torille voi kuka tahansa tulla myymään leipomuksiaan, tuotoksiaan, vihanneksia, arpoja...

KYLÄTANSSIT

Keskikesällä heinäkuussa kyläläisistä koostuvan ison talkooporukan kanssa kyläyhdistys järjestää kylätanssit Haaviston seuratalolla yhdessä Sääskjärven kyläyhdistyksen kanssa. Tanssit ovat aina menestys ja hienoja esityksiä on saatu todistaa useana kesänä. Vuoden 2014 esiintyjät ovat Matti Esko ja Irina!

Aiempina vuosina on ollut mm. Marita Taavitsainen, Meiju Suvas, Tapani Kansa, Jippu, Antti Tuisku, Kari Tapio, Apulanta, Krisse Salminen, Uniikki, Anita Hirvonen...

RETKET

Yhdistys järjestää myös vuosittain retkiä ja muita tapahtumia kyläläisten iloksi. Viime vuosina retkikohteina on ollut mm. Tallinna sekä lasten retki Särkänniemen huvipuistoon.

MUUT TAPAHTUMAT

Laskiaisriehoja on myös järjestetty joinain vuosina laavulla.Ohjelmassa on ollut mm. luontopolku ja hiihtokilpailuja.

Juhannuksena perinteisesti järjestetään kokko Sääskjärven rannalla sekä pelataan lentopalloa Sääskjärven kylää vastaan.

Monena vuonna kyläyhdistyksen näytelmäkerho on esiintynyt suurelle yleisölle. Milloin aiheina on ollut Kylätien kulkija tai Tukkijoella. Näytelmiä on esitetty Haavistolla, Järvistöllä, Talon ympäristössä.

JOULUNA

Joulupuuro ja kauneimmat joululaulut ovat vanha perinne, joka järjestetään Perheniemen opistolla. Useana vuonna on järjestetty pikkujoulujuhlia lapsille.

KOTIKYLÄMME PERHENIEMI SANOIN JA KUVIN 1900-1980

Perheniemen kylästä ja sen historiasta valmistui kirja KOTIKYLÄMME PERHENIEMI SANOIN JA KUVIN 1900-1980 vuonna 2009.

Kirja syntyi Perheniemen perinneryhmän työn tuloksena. Kuvat ja tekstit ovat kyläläisten tuottamia.

Kirjassa esitellään kylän vaiheita monelta kantilta: työstä ja harrasteista, kylän taloista ja toiminnan miehistä, koulunkäynnistä ja juhlista, sotien muistoja unohtamatta.

 

 

ETUSIVU

AJANKOHTAISTA

...TAPAHTUMAKALENTERI

PERHENIEMI TÄNÄÄN.

...KYLÄTALO JA SEURATALO

.. PALVELUT JA YRITTÄJÄT

...YHDISTYKSET

...TÄRKEÄT LINKIT

HISTORIA

...KOTISEUTURETKI

KUVAGALLERIA

KARTTA

YHTEYSTIEDOT

..

Yhteystiedot

Perheniemen Kyläyhdistys ry
c/o Jarmo Tähtinen
Riutanpääntie 314
47450 PERHENIEMI
p. 045 110 9082